vineri, 3 octombrie 2014

Concursul International "George Enescu" 2014 - ..., Cosmar... (partea a II-a din 3)


(Continuare de aici)

Trebuie sa recunosc ca eu pana acum nu am mai fost la concerte din cadrul Festivalului si Concursului Enescu, altfel decat in Piata Festivalului. Motive diverse si irelevante pentru povestirea aceasta m-au impiedicat. De aceea nu stiu daca organizarea - care inteleg ca de ani si ani de zile este asigurata de una si aceeasi firma - a fost la fel de groaznica ca si acum. Insa acum, in anul de gratie 2014 - cand au avut doar Concursul, nu si Festivalul! - a fost un cosmar, o bataie e joc, un dat cu stangul in dreptul si cu dreptul in stangul de la-nceput si pana in ultima zi. Si toate astea pe BANI PUBLICI!!! Adica, de ce sa fie totul minunat si divin de la inceput la sfarsit, cand putem sa ne batem joc? Ca doar e gratis, nu? Avem voie! Bleah! Cititi si va minunati!

Carevasazica, cu vreo luna inainte de data inceperii Concursului - 6 septembrie - saitul oficial al Festivalului si Concursului anunta ca intrarea va fi libera la toate concertele si ca cine vrea sa participe, sa intre pe sait la pagina cu programul desfasurat si detaliat pe zile, ore si sali de desfasurare si sa dea click pe CERE BILET (parca asa ceva era) din dreptul fiecarui concert la care doreste sa participe. Zis si facut, am cerut bilet la mai multe concerte din diverse etape si la toate semifinalele si finalele la care mai erau bilete disponibile. Adica, apasand pe butonul cu pricina, se deschidea un formular in care trebuia sa completezi diverse date cum ar fi adresa de email, parca si numele, cate locuri doresti si cam atat. Si asta pentru fiecare dintre concertele la care voiai sa mergi. A doua zi, adica pe 8 august, am primit emailuri automate (cred) de confirmare pentru toate cele la care cerusem bilet, fiecare email continea numele concertului, numarul de locuri cerut si un cod format din cifre si litere. Nu erau precizate ziua, ora si sala de desfasurare. Hmmm, mi-am zis. Dar m-am dus din nou la programul detaliat, am cercetat problema si, confruntand emailurile, programul si ceea ce stiam ca cerusem, mi-am trecut in agenda, la datele si orele corespunzatoare, numele concertului si locul de desfasurare. De ce am zis Hmmm? Pentru ca, in primele doua etape, un concert care se numea, de exemplu: "Etapa I a Concursului International 'George Enescu' - sectiunea Pian", se desfasura in 3 zile diferite, de doua ori pe zi, dimineata si dupa-amiaza. Deci practic erau 6 momente diferite in care se desfasura cate un concert cu numele de mai sus. Si atunci nu ar fi fost util ca in emailul de confirmare sa fie precizate si data si ora concertului? Ba da, dar mi-am zis ca poate acel cod face diferenta. Acel cod unic, credeam eu, dar care am constatat ca de fapt nu era unic, pentru ca aparea la mai multe concerte. Hmmmm, din nou. Ma rog, stiu ei, la naiba, ca asta-i jobul lor, pai nu?

In ziua de gratie de 26 august primesc doua emailuri in care mi se spune ca "Pentru ca nu am prevazut o cerere atat de mare la toate evenimentele organizate in cadrul concursului ‘George Enescu’ in conditiile in care salile pe care le avem la dispozitie nu ne asigura un numar atat de mare de locuri,  suntem nevoiti sa facem o reducere de spectatori inscrisi." si dvs. sunteti printre cei redusi la cele doua semifinale de Vioara si Violoncel, ne cerem scuze si va rugam sa ne intelegeti, cam asta era ideea. Poftim???? Cum???? Ce????? Ba baieti! Le raspund ca nu ii scuz si nu ii inteleg, ca nu e de acceptat aceasta bataie de joc, ca nu sunt dispusa sa sufar eu pentru ca unii nu si-au facut treaba pentru care au fost platiti cu bani grei si publici si ca, deci, ma voi prezenta la concerte cu confirmarea respectiva (emailul lor) si voi fi lasata sa intru, iar in caz contrar "voi actiona in consecinta." Si pentru ca emailurile nu erau semnate decat cu "George Enescu etc etc", le cer sa imi spuna cu cine vorbesc, un nume de om, atata timp cat eu mi-am spus numele meu. Niciun raspuns. A doua zi, insa, vad un minunat comunicat pe saitul oficial cum ca softul cu biletele si confirmarile s-a bulit si ca a dat confirmari duble si ca au luat ei la mana fiecare cerere de bilet si au rezolvat problema taind oameni de pe lista, iar aia care au ramas pe lista vor primi inca o confirmare pentru spectacolele respective - ailalti, nu - si tre sa se prezinte la intrarea in sala cu ambele confirmari, si aia de pe 8 august, si asta care urmeaza. Ne scuzati, ne intelegeti, blah blah. N-am mai zis nimic, fiind hotarata sa merg la spectacolele pentru care aveam prima confirmare si sa mor cu ei de gat daca va fi cazul. Si asa m-am linistit.

In ziua de gratie de 9 septembrie primesc un email cu o acea a doua confirmare pentru Semifinala de Pian, dar "am observat faptul ca nu ati completat si ora pentru care ati optat.  Avand in vedere ca in acest moment sala este plina, la capacitate maxima, pentru concertul de la ora 17:00, am programat rezervarea dvs aceeasi zi, dar la ora 10:00." Moment in care s-a dus draq linistea mea vis-a-vis de subiect, mi-a sarit iar tandara si mai rau ca prima data si le-am scris ceva asemanator cu emailul de data trecuta, insistand sa imi spuna numele persoanei care trimite aceste emailuri. Adica, in primul rand care ora 17.00, ca era vorba de ora 16.00? In al doilea rand, cum poti sa ma minti in fata si sa ma faci pe mine vinovata cum ca n-am precizat ora, cand de fapt ora era gata precizata in momentul in care am cerut bilet???? Cum iti permiti sa-ti bati joc de mine in halul asta, bai nesimtitule Concurs Enescu? (dar eu de fapt m-am exprimat foarte politicos, credeti-ma; cred in politete pana in varful urechilor, oricat as fi de infuriata). Minune!! De data asta primesc raspuns in 20 de minute, destul de rece si arogant cum ca aia e n-au ce sa faca, dar macar semnat cu numele complet al persoanei, banuiesc ca vreo secretara. Si asa am inceput o corespondenta bogata si stufoasa de vreo doua zile cu sus numita, in care nasul i-a scazut de la un email la altul, in care mi-a spus ca 388 de altii sunt in aceeasi situatie cu mine, sa-i inteleg, sa-i scuz, ca ma roaga, c-o fi si c-o-mparti. I-am spus ca nu stiu despre ceilalti 388, dar eu n-o sa-i las pe organizatori sa se cace in capul meu fara sa zic si sa fac nimic, cu siguranta!


Ma rog, cert este ca in seara zilei in care a fost semifinala de Vioara, in programul meu a aparut o vizita la un restaurant si, sincer, am preferat sa am o seara relaxanta decat sa merg la un concert la care trebuia sa ma cert la intrare si sa incep mersul meu la Concursul Enescu in felul asta. Apoi, fix in ziua in care, seara, a fost finala de Vioara (la care nu mai prinsesem bilete), am vazut un comunicat pe saitul oficial in care se spunea ca publicul va avea acces in salile de concerte gratuit chiar daca nu are rezervare si ca (sau asta a fost in alt comunicat? nu mai stiu, dar oricum tot atunci) au instalat si un ecran imens in curtea Ateneului unde 200 (parca) de persoane pot vedea live concertele din Ateneu. Nu era nimic in programul meu in seara aceea, dar trecusem prin niste zile obositoare inainte si nu aveam putere sa ma mai apuc sa ma imbrac si sa plec de-acasa. Si asa ma ratat eu Vioara cut totul :( . Se intamplase insa exact cum banuisem: marea majoritate a celor care isi rezervasera locuri pe net (gratis) nu s-au prezentat si concertele de pana atunci se tinusera cu salile mai mult goale. Ca sa nu se mai intample asta, s-a dat liber la intrare pentru oricine dorea. Si intreb asa, in eter: minunata firma organizatoare a acestui eveniment nu a banuit si ea la fel, daca eu, care nu am experienta lor in astfel de chestii, am fost sigura ca asa se va intampla? Si daca nu, asta nu da dovada de neprofesionalism? Intreb, nu dau cu parul, dar de fapt cam dau si raspund eu: ba da, da dovada si de neprofesionalism, si de nesimtire fata de publicul doritor. Adica dupa ce faci atata tambalau ca "salile sunt pline, la capacitatea maxima", refuzi 388 de oameni care, culmea, aveau confirmare primita chiar de la tine, si trimiti sapte feluri de confirmari si reconfirmari, constati ca de fapt salile sunt goale si faci ceea ce trebuia sa faci de la bun inceput. Nesimtire! Bataie de joc! Neprofesionalism cras! Bine-nteles ca nu a mai cerut nici naiba vreo confirmare sau rezervare la intrarea in salile de spectacole!

Am inceput sa merg la Etapa I de Pian, la Conservator, la Sala George Enescu. Cum am mai spus, nu mai fusesem acolo pana atunci. La poarta, intreb unde este sala. Mi se spune sa iau liftul pana la etajul 1 si acolo e. Nu iau liftul, prefer intotdeauna scarile, dar merg acolo unde ar fi trebuit sa ma lase liftul. Un coridor lung cu multe usi pe care scria diverse, gen: Sala repetitie clavecin sau Sala repetitie pian. Pe o alta usa vad afise ale Concursului. Intru. Dau intr-un hol mic cu 2 usi. Una, incuiata, cealalata, dadea pe scena unei sali de concerte. Asta e, imi zic. Dar sa gasesc si intrarea prin sala, nu pe scena. Am iesit din coridorul lung intr-altul, pe casa scarilor (alte scari decat cele pe care urcasem eu). Acolo niste usi mari cu afisele Concursului. Incuiate. Vreo trei persoane stateau acolo si asteptau. Intreb: asta e Sala George Enescu unde se va tine Etapa I Pian? Da, imi raspunde o doamna, dar inca nu s-a dat drumul. Bun asa. Deci, in afara de faptul ca nu era niciun indicator catre sala respectiva de la intrare si pana la fata locului, nici macar la fata locului nu scria ca aia e sala respectiva, niciun afis cu numele salii. Eu, care nu eram familiarizata cu Conservatorul, de unde pusca mea sa stiu care e sala George Enescu sau ca singura sala din cladire (in cazul in care dau de vreuna, cum mi s-a intamplat mie) e aia? De unde, intreb? Dar strainii-spectatori care au venit sa-si incurajeze prietenii-concurenti sau pur si simplu sa asculte muzica buna, de unde sa stie si ei? De unde, bai, organizatori de rahat? Va durea mana sa lipiti pe usa un A4 pe care sa scrie SALA GEORGE ENESCU? Nu mai zic de niste A4-ri cu sageti pe post de semne pana la sala, aia era intr-adevar o treaba complicata rau!!! Bleah!

Cand merg la ultima parte a Etapei I Pian care trebuia sa inceapa la ora 17.00, constat ca la acea ora mai era de cantat un singur concurent, pentru ca restul cantasera pana atunci. Cand intreb pe o tanti - cea care incuia usa salii sa nu fie deranjati concurentii in timp e canta - imi spune ca gata, asta a fost Etapa I, s-a terminat. Imi zic, m-am prostit eu sau am avut orbul gainii? Nu. Pur si simplu schimbasera programul pentru mai devreme, desi si pe net, si in brosura Concursului era trecuta ora 17.00, fara sa anunte printr-un minunat comunicat nici pe Facebook, nici pe sait, nici in alta parte! Da' ce conteaza, da-i dreaq de spectatori fraieri, si-asa sunt intrarea e libera si salile aproape goale (desi la voi in scripte sunt pline la intreaga capacitate, loazelor ce sunteti!).

In sfarsit, nu au mai fost incidente. Pana la Finala de Pian cu orchestra din ultima zi cand, inainte cu o zi, apare un alt minunat comunicat pe minunatul sait oficial care reitereaza ca ne lasa sa intram liber, indiferent daca avem sau nu rezervare. Eu nu aveam, nu mai prinsesem bilet, dar eram hotarata sa intru. Nu mi-am facut insa multe griji pentru ca la Finala de Violoncel intrasem lejer si, de altfel, cum am mai spus, nicaieri niciodata nimeni nu m-a intrebat daca aveam sau nu rezervare facuta pe net. Ajung cu jumatate de ora inainte si vad o maaare buluceala la intrare. Hait, e groasa. Ce sa vezi, se trezisera toti cei care isi facusera rezervare pe net plus cei care aveau invitatii plus cei cu acreditari de presa ca vor sa intre la spectacol!!! Dar pana acum unde ati fost, ba baieti? Sau ati venit la Gala, sa fiti vazuti, ca deh, da bine sa te check-in-uiesti la Ateneu? Ce sa zic, am stat inghesuiti ca animalele acolo, presiunea celor care voiau sa intre era din ce in ce mai mare - una dintre cele doua fete de la usa era bosumflata si ne spunea cu superioritate "Fiti civilizati, nu va mai impingeti etc etc.", de parca nu organizatorii de mare rahat creasera situatia asta prin pafarismul lor total, ci noi, publicul - si pana la urma ne-au lasat sa intram la ora 19.00 fix, cand trebuia sa inceapa spectacolul. Si cand am avut un noroc absolut chior sa gasesc imediat un loc in primele randuri, fix in dreptul pianului si cu un culoar fara prea multe capete in fata mea, astfel ca am vazut perfect, desi singura mea speranta fusese sa intru si sa stau oriunde si oricum, chiar si pe scari, pentru ca de auzit se aude bine de oriunde la Ateneu si eu stiam asta. Insa Doamne-Doamne nu culca-te :)

Da, cam asta a fost cosmarul Concursului Enescu, impletit din fericire cu visul sublim al muzicii.

Cu exceptia Finalelor, salile au fost aproape goale din pacate desi, repet, teoretic au fost "pline, la capacitate maxima". Bai oameni buni, de ce pusca mea rezervati locuri la spectacole la care nici nu va trece prin cap sa mergeti? De ce? Doar pentru ca sunt gratis? :(


Dar asta-i omul, la fel se va intampla mereu - ce surpriza!, asa ca am o sugestie pentru voi, dragi organizatori, pentru data viitoare: biletele sa fie tot gratis, dar sa fie achizitionate normal, ca orice bilet la orice spectacol, adica de la casa de bilete, si sa fie ca un bilet normal pe care sunt trecute toate informatiile necesare, adica spectacolul, ziua, ora si locul in sala. Astfel ca persoana care chiar vrea sa participe la concerte, sa trebuiasca sa-si miste fundul macar pana la casa de bilete si atunci se va gandi de 2-3 ori daca vrea intr-adevar asa ceva sau nu. Iar daca mai tarziu se trezeste ca nu mai vrea, sa poata sa dea biletele celor (cunoscuti sau nu, oameni de pe Facebook, etc.) care vor. Si daca mai raman bilete, ele sa poata fi achizitionate gratis in ziua spectacolului de catre doritori, asa cum se intampla in mod normal, si nu sa se creeze la usa Ateneului imbulzeli mai rele ca in autobuzele de pe vremea lui Ceasca! Si astfel se evita durerile de cap pentru toata lumea, imbulzeala si / sau salile goale si nu se mai toaca BANI PUBLICI, repet, BANI PUBLICI pe tot soiul de oribilitati de softuri care nu functioneaza si firme horror de PR care nu doar ca nu-si fac treaba, dar isi mai bat si joc de noi pe banii nostri.

Nota bene. Un lucru bun facut de organizatori (cred ca singurul, hahaaa! :) pe care vreau sa il remarc neaparat a fost sa tipareasca mici foite de hartie pentru fiecare concert la Ateneu, pe care oricine putea sa le ia gratis de la intrare impreuna cu brosurile, foite pe care erau trecute numele concurentilor, orele la care vor canta si piesele pe care le vor canta la concertul respectiv, astfel incat lumea sa stie ce si cum.

Cat despre publicul spectator... (Continuarea aici ;) )

Niciun comentariu: