miercuri, 20 martie 2013

Kim


"Kim" este o poveste speciala pentru mine din doua motive: unul, pentru ca pe tot parcursul cartii l-am vazut in fata, cu ochii imaginatiei, pe Moogli din celebrul desen animat "Cartile Junglei", realizat dupa cartea omonima a autorului lui Kim, Rudyard Kipling; al doilea, pentru ca intamplarea face ca eu sa-i cunosc bine pe indieni, felul lor de viata si de gandire, pe care l-am regasit intocmai si in "Kim" si am zambit :)

Kim totusi nu este indian, ci un baietel alb, irlandez, istet foc, ramas insa fara parinti de timpuriu si crescut pe strazile din Lahore (care acum este in Pakistan, atunci era in India). Asa ca lesne poate fi confundat cu un baietel indian sadea :) Strazile orasului sunt ale lui si le cunoaste bine toate ungherele, asa precum le cunoaste si locuitorii.

Iata ca intr-o zi apare in oras un necunoscut, un lama tibetan, iar intalnirea lor le schimba viata amandurora, reciproc, definitiv, desi nu dintr-o data. Nimic nu va mai fi la fel pentru Kim, care porneste impreuna cu lama in calatoria vietii lui. La inceput din spirit de aventura, care in timp se transforma intr-o prietenie minunata.

Povestea se desfasoara pe o durata de cativa ani, timp in care Kim creste si invata multe, devenind un tanar indispensabil in multe privinte si pentru multi, inclusiv pentru tara sa, India, a carui culoare si atmosfera este descrisa de Kipling cu mult talent si multa dragoste.

Acest articol face parte din campania vALLuntar iniţiată de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA, iar cartea, pe care, deci, o recomand cu toata inima, poate fi procurata de aici. Multumesc Editurii ALL :)

11 comentarii:

raluka spunea...

Frumos..am citit si eu Kim, tot in cadrul campaniei, asa ca te astept si pe la mine.. E o poveste frumoasa, cu invataminte .. si pe mine m-a purtat undeva inapoi in timp, in copilarie.. si mi-a adus asa o stare de a pleca undeva, in India eventual..

Danonino spunea...

Vai, Kim :) Am citit in copilarie, prin clasa a doua, am citit-o pe nerasuflate. Era o carte alba cu o acuarela maro pe coperta, chiar sunt curioasa cum arata editia asta noua. E clar o carte de daruit copiilor.

cristina spunea...

raluka, iti doresti sa ajungi in India daca asta iti doresti :) si am sa trec si pe la tine acusica ;) multumesc de vizita :)

cristina spunea...

Danonino, tot cu alb si ceva maro este pe ea, cred ca intre timp ai vazut-o :) iti multumesc ca ai revenit in vizita la mine :)

Cristina's World spunea...

Ti-ai ales o carte foarte frumoasa pentru recenzie :)
Bafta la strans comentarii!

Anonim spunea...

What are the best websites and blogs dedicated to reading and literature?
[url=http://www.freewebs.com/bonusbukk/]bet365 bonus[/url] [url=http://bono-2013-spain.blogspot.com/]bet365 bono[/url]
[url=http://bonuskr.com/]bet365 bonus[/url] [url=http://bonus-2013-italy.blogspot.com/]bwin[/url]

anca spunea...

Din martie pana acum , n-ati mai citit nimic?

cristina spunea...

Ba da, anca, doar că nu prea am timp și dispoziție să scriu... îți mulțumesc mult pentru că mă urmărești, totuși :) uite aici mă găsești și pe Facebook

https://www.facebook.com/cristina.maria.3532?ref=tn_tnmn

Am citit Suflete moarte de Gogol, acum citesc Malraux - Antimemorii & Oglinda limburilor. Cred că am mai citit totuși ceva, dar pe moment îmi scapă. Ceva Cioran - Cioran și muzica :)

Antimemorii pare să fie o carte super, în ciuda pesimismului meu în ceea ce o privește :)

anca spunea...

Suflete moarte , am citit si eu . M-a surprins in mod placut .

...sunt rari oamenii care citesc, in ziua de azi ...de aceea urmaresc...

cristina spunea...

Daaaa, si pe mine m-a surprins placut Gogol :)

Multumesc!

anca spunea...

Am vazut o replica intr-un film , in care se spunea ..." pe Kipling trebuie sa-l citesti rar "....
(Se referea la cititul cu voce tare , nu la cititul " din an in pasti " ... :) )