luni, 28 ianuarie 2013

Salată de Vrăjitoare și Alte Ingrediente ;)




Cum am mai spus, o carte este cadoul perfect pentru mine, în orice ocazie sau fără nicio ocazie. Orice carte. Așa a aterizat la mine și “Cartea pierdută a vrăjitoarelor” ("A Discovery of Witches" in original) a autoarei nord-americane Deborah Harkness, apărută la Editura Litera: sub formă de cadou. Am fost încântată, normal, însa titlul nu m-a inspirat prea tare, recunosc - literatura fantastica nu (mai) este genul meu de lectură demult. Totuși, de curiozitate, am început să o citesc, deși fără mare tragere de inimă.

Și am plonjat direct in biblioteca Bodleiană din celebra și străvechea Universitate britanică Oxford, lucru care, în mod firesc, mi-a creat prima impresie plăcută. Personajul principal, Diana Bishop, este o tânără americancă independentă, sclipitoare, profesor universitar de istorie la celebra Yale si aflată acum la Oxford cu o bursă de cercetare. De asemenea, ea este și vrăjitoare. O aflăm chiar de la ea, precum aflăm încă din primele pagini și că pe planeta noastră există două tipuri de ființe umanoide – oameni și alte creaturi. Aceste alte creaturi sunt la rândul lor de trei feluri – vrăjitoare, vampiri și demoni. Știind acum cum stă treaba, ni se prezintă și manuscrisul alchimic, vrăjit, de la care pornește totul – Asmole 782 – pe care Diana, în chiar debutul cărții, aflată în sala de lectură a bibliotecii sus menționate, îl solicită de la bibliotecar, îl primește, îl consultă și îl returnează. Suficient cât să trezească și să pornească o întreagă desfășurare de forțe oculte. Tot acum la început apare în viața ei și Matthew Clairmont, un eminent, bogat și fermecător – bine-nteles! - genetician francez. Și vampir. Și așa încep și problemele, care se complică și se inter-țes pe masură ce ne adâncim în lectură.

Acțiunea se desfășoară pe mai multe planuri, dintre care unul este cel clasic romantico-erotic, un fel de Romeo și Julieta – dar cu alt final, bine-nțeles - în variantă modernă și fantastică, ocultă. Alt plan este cel al romanului polițist, în care niciun amănunt nu este menționat fără rost. În același timp, cum însăși autoarea spune, aceasta este o carte despre cărți, deoarece în tot cuprinsul ei sunt menționate titluri de cărți și manuscrise rare, atât prin vechimea cât și prin importanța lor și a autorilor lor in decursul istoriei. Poate fi privit și ca un roman istoric și social. Nu în ultimul rând, există câteva pagini foarte interesante despre vinuri mai noi, mai vechi si mai… străvechi, astfel că pasionații și chiar cunoscătorii în domeniu vor fi foarte încântați citindu-le, sunt sigură. Eu am fost.

Foarte interesant este că aflăm și aspecte casnice și sociale din viața acestor creaturi, faptul că sunt bine integrați în comunitățile în care trăiesc, că se recunosc între ele și îi recunosc și pe oameni, deși oamenii la rândul lor nu le pot depista ca ne-oameni, diferențele dintre ele, de asemenea cum se fac și cum se hrănesc vampirii și alte mituri neadevărate despre ei. Aflăm și că există nu doar vrăjitoare rele ci și vrăjitoare de treabă, că vampirii pot fi și adevărați gentlemen-i, nu doar răi și înfricoșători, că au și ele valori cum sunt familia, iubirea și chiar credința în Dumnezeu, că aceste creaturi pot fi și prietene între ele, nu doar indiferente sau dușmane. Cu alte cuvinte, că sunt niște făpturi destul de normale, doar că înzestrate de la natură cu unele abilități speciale.

De aceea, cred că această carte este într-un anume fel un palimpsest. Adică, dincolo de povestea fantastică evidentă există un mesaj mult mai profund, mai frumos și mai important. Este acela de toleranță și speranță, de acceptare și iubire a tuturor semenilor noștri, indiferent cât de diferiți suntem unii de alții. Fiecare dintre noi este unic în felul său și asta nu ne face mai răi sau mai buni, ci pur si simplu diferiți. Iar daca noi toți, fiecare cu puterile, cunoștințele și abilitățile noastre am fi prieteni unii cu alții, am colabora, ne-am accepta, respecta și iubi reciproc - indiferent dacă suntem vrăjitoare, vampiri, demoni sau oameni - lumea noastră ar fi mult mai bună: “Rebecca m-a întrebat ce anume produce cea mai durabilă impresie asupra unui copil. I-am spus că poveștile pe care părinții i le citesc înainte de culcare, cu toate mesajele lor despre speranță, putere și dragoste.”

În final trebuie neapărat să spun că, deși am purces la citit fiind complet sceptică, cu cât mă apropiam de sfârșitul cărții, cu atât lectura ei mă vrăjea mai tare. Și acum îmi este foarte clar că noi toți, nu doar copiii, avem nevoie de fantastic, de magie, de povești în viața noastră: “Ține minte, Diana: cea mai frumoasă și mai profundă trăire omenească este misterul. Este emoția fundamentală care stă la baza artei și a științei autentice. Cine nu știe asta și nu se mai poate minuna, nu mai poate fi uimit, e ca și mort, iar ochii săi sunt încețoșați.”

Cartea este prima din trilogia "All Souls", în cadrul căreia urmează să mai apară încă două volume de aceeași autoare și la aceeași editură, Litera :) .

Ceea ce ați citit mai sus va constitui un articol în numărul doi, din luna februarie, al nou-apărutei, în variantă print, anul trecut, a revistei de turism, călătorii și nu numai, "Elixir Travel", probabil sub un alt titlu, la secțiunea "Carte". Ceea ce aș vrea să adaug este că, dacă sunteți iubitori ai acestui gen de literatură - și știu sigur că mulți sunteți, pentru ca am găsit deja pe Facebook impresii super extaziate despre carte - probabil că această poveste vă va plăcea la fel de mult ca "Harry Potter" sau "Stăpânul inelelor", cu atât mai mult cu cât este deja în curs de ecranizare. Eu nu sunt, motiv pentru care cred că nu voi mai "atenta" la continuările ei, decât într-o singură situație: dacă le primesc cadou ;) .

De asemenea, să vă mai spun că la aceeași secțiune de "Carte" din primul număr, pe decembrie-ianuarie 2012, al revistei sus numite, mi-a apărut pentru prima oară un articol într-o publicație oficială, să zicem așa :) . Acum va fi a doua oară :) . Despre asta, însă, într-o postare separată :) . Deocamdată voiam doar să mă laud :D, pentru ca până acum am tot uitat :)))) .


(Autor: Deborah Harkness; editura: Litera, București 2012, nr. de pagini: 654; traducere din engleză: Oana Cristea; preț orientativ: intre 20 și 45 lei, cum vă e norocul :) )

3 comentarii:

coryamor spunea...

suna bine! de-acum am sa fiu si mai atenta in jur, la cei pe care pana acum i-am banuit ca fiind oameni ;) nu se stie niciodata...

Roxana Popa spunea...

Mi-as dori sa am timp sa citesc si sa o citesc. M-a vrajit si m-a facut curioasa prezentarea pe care i-ai facut-o ...Eu cred ca sunt "vampir energetic" si-mi iau energii pozitive din orice lucru frumos si interesant ;) Ai grija, Clarisa :)))) Felicitari pentru aparitiile in publicatii, Cris!

cristina spunea...

coryamor, da, trebuie sa fim mai atente la cei din jurul nostru. Uite, Roxana s-a deconspirat singura ;))

Roxana, multumesc, oricand vrei si poti, ti-o imprumut cu placere :)