miercuri, 20 aprilie 2011

Iata de ce trebuie sa cititi "Lolita" de Nabokov




"Lolita, light of my life, fire of my loins. My sin, my soul. Lo-lee-ta: the tip of the tongue taking a trip of three steps down the palate to tap, at three, on the teeth. Lo. Lee. Ta."

Da, am terminat-o de citit, cam acum o saptamana. Am asteptat ca mai intai sa se decanteze impresiile, pentru ca acum sa pot scrie despre ea. Am asteptat sa imi mai mai vina in cap si altfel de exclamatii decat: Uau! Extraordinar! Nemaipomenit! Extraordinar! (din nou) samd. Am asteptat degeaba! :)

Insa vreau totusi sa spun cate ceva despre Lolita lui Nabokov. Este extraordinara! :)

Eu stiam cu ce se mananca aceasta carte de aici si de pe net, dar cu toate astea eram curioasa sa o citesc. Am facut rost de ea in format electronic, in engleza, acum vreo 2-3 ani, insa viata mea agitata din aceasta perioada lunga m-a impiedicat sa ajung sa o citesc. Cum agitatia nu dadea semne ca ar avea sfarsitul aproape, am hotarat brusc sa o ignor si sa ma apuc de citit Lolita. Ceea ce am si facut si bine mi-a parut. :)


Peste tot se spunea ca este vorba despre un psihopat. Care psihopat?, m-am intrebam eu dupa primele... destul de multe, pagini. Omul asta este perfect sanatos la cap, atat de sanatos incat iti explica pe-ndelete... cum a ajuns el psihopat :D. Atat de amanuntit si pe-ndelete iti explica, incat nici nu-ti mai dai seama ce-ti explica. Cum s-ar zice, te face sa nu mai vezi padurea din cauza copacilor. O ia din copilarie si te trece prin tineretea lui in care i s-a intamplat ceva ce justifica pe deplin actiunile lui de mai tarziu, nu-i asa, cititorule? (Cartea este scrisa la persoana I singular).

Si Lolita, Lolita... aceasta nimfeta, ea a fost de vina! Tot timpul, numai ea a fost de vina! Cititorule, e imposibil sa nu vezi ca eu nu am facut decat sa ma supun hazardului si am fost o victima a sa! Eu nu am nici o vina!, da de inteles Humbert Humbert de-a lungul intregii epopei.

Ai grija, insa, Cititorule, sa nu cazi in plasa sa, ci sa citesti cu atentie. Povestea, socanta si controversata la timpul ei, este, la prima vedere, despre un barbat matur care ajunge sa traisca, sexual vorbind, timp de 2 ani cu fiica sa vitrega, pe nume Dolores Haze, in varsta de 12 ani, printr-un ciudat concurs de imprejurari favorabile pe care soarta, McFate cum o denumeste el, il orchestreaza fara vreo influenta din partea sa. Oare? Asa sa fie?!?!?

Daca citesti insa cu atentie, iti vei da seama ca aceasta carte este despre altceva. De fapt, scriitorul ne opreste de la obisnuitele speculatii gen "Ce-a vrut sa spuna autorul?" si ne dezvaluie el insusi intr-o postfata cum i-a venit ideea acestei carti. Intr-o zi a citit intr-un ziar al vremii un articol in care se vorbea despre un fapt extraordinar: pentru prima data, o primata aflata in captivitate a reusit sa faca un desen pe o foaie de hartie! Senzational, nu-i asa! Si ce credeti ca a desenat? Gratiile custii in care statea!!!! Iata deci subiectul real acestei carti: opresiunea, ingradirea libertatii unui om de catre un alt om pentru simplul motiv ca cel de-al doilea poate sa faca asta. Cum a fost posibil sa se intample asa ceva in cazul Lolitei? "Pentru ca, vedeti, ea nu avea unde sa se duca in alta parte." Dolores nu a avut de ales, iar H.H. a profitat.

Desigur, H.H. sustine ca o iubeste pe Lolita si poate chiar asa este. Doar ca Lolita nu exista in realitate, ci este inventia mintii sale dereglate. Cea care exista in realitate este Dolores Haze.

Finalul lui H.H. (si nu numai finalul, pana la urma), dupa parerea mea, nu lasa nici o umbra de indoiala despre cat era el de psihopat. Dar finalul Lolitei? Cu siguranta merita aflat la finalul cartii ;).

Vladimir Nabokov... ca copil, la Sankt Petersburg, a inceput sa citeasca in engleza inainte sa citeasca in rusa, spre nemultumirea tatalui sau. Vorbea fluent engleza, franceza si rusa, insa in scris a excelat in engleza in Statele Unite unde si-a petrecut o mare parte din viata (si unde a si scris Lolita). "Suferea" (ca sa zic asa ;) de sinestezie, care a fost principalul izvor al imaginatiei sale debordante, cred eu. Desigur, dublata de un talent urias.



Nabokov este un vrajitor al cuvintelor, cum am spus el a excelat in limba engleza cu care se joaca cum vrea el. De aceea, daca puteti, cititi-o pe Lolita in original, in limba engleza. Daca nu, cititi-o oricum! :)



(Autor: Vladimir Nabokov; editura: Polirom 2008; 2011; nr. de pagini: peste 300; pret orientativ: 39.95 lei (2008); 16.95 lei (2011) )

3 comentarii:

dora b spunea...

Nabokov e genial. Atat am de spus.

RA spunea...

nu am citit...insa am sa o fac cu siguranta. am cautat tot timpul sa intelg cum se exprima ''great minds'' fara sa puna totul pe tava...imi pare si foarte curajoasa tema cartii....hm....

cristina spunea...

dora b - abia acum am vazut comentariul tau, spre marea mea rusine :(, daaaar, sunt perfect de acord cu tine! Nabokov este intr-adevar genial!

RA. - citeste orice de Nabokov, nu cred ca vei regreta. Lolita insa, da, este o capodopera.