luni, 20 septembrie 2010

Mananca, Roaga-te, Iubeste, dar si... Gandeste




Cand am primit cartea "Mananca, roaga-te, iubeste" cadou de ziua mea mi s-a spus ceva de genul ca este ultima aparitie si ultima moda si ca - iar asta trebuia sa ma convinga definitiv ca este o carte care merita musai citita - se face si un film dupa ea in care joaca Julia Roberts. Mai mult, prietena care mi-a cadorisit-o mi-a si luata-o imediat dupa ce mi-a dat-o (:P) pentru ca nu o citise si era curioasa. Deoarece eram cu nasu-n alte carti pe-atunci (februarie 2010), i-am dat-o, desi nici nu apucasem bine sa o "miros" si eram si eu curioasa.

Eu sunt o persoana care devoreaza cartile, drept pentru care intotdeauna cand primesc una ma bucur foarte mult. Pentru mine, o carte este intotdeauna si cu orice ocazie cadoul potrivit (aviz amatorilor :P). Asa ca evident m-am bucurat si de aceasta. Totusi, prezentarea verbala descrisa mai sus precum si titlul mi-au dat un oarece feeling ca s-ar putea sa fie vorba despre ceva gen Sandra Brown. Si ghici ce? Chiar asa si este! :) Ma rog, tre sa recunosc ca e vorba despre o Sandra Brown putin mai stilata, dar tot pe-acolo ne-nvartim.



Pe scurt, cartea se vrea ca un fel de jurnal de calatorie si de cautare a sinelui - "a lucrurilor cu adevarat importante" - unei americance, jurnalist, chiar autoarea cartii, care mananca pe rupte in Italia, se roaga pe rupte in India si iubeste, tot pe rupte, cum altfel, in Indonezia. Toate astea timp de un an. Am spus ca este vorba despre o Sandra Brown un pic mai stilata pentru ca pe alocuri, foarte rar, foarte subtiratic si foarte timid, se insereaza anumite fragmete care sugereaza faptul ca femeia a mai citit ceva la viata ei si nu doar din Wikipedia. Dar probabil ca avea mare nevoie de bani cand a scris cartea asta (de fapt, chiar recunoaste), pentru ca e comerciala prin excelenta. Perfecta de citit in tren :D.

Si apropo de India si de intelepciunea milenara care i se atribuie intotdeauna, astfel ca toti vesticii se duc neaparat acolo sa-si caute sinele ca la o Mecca a intelepciunii universale, am vazut de curand un interviu cu Salman Rushdie (uite ca iar il amintesc) la TVR Cultural, acordat cu ocazia venirii lui in Bucuresti anul trecut. Omul e super tare (ceea ce stiam deja) si mai ales super normal la cap (ceea ce am descoperit cu placere) si a spus o chestie super adevarata (citez din memorie): "Nu exista intelepciune cat de adanca pe care sa o gasesti in India si sa nu o gasesti chiar la poarta casei tale." Genial!



"Felul ironic, lipsit de reticente in care Gilbert isi povesteste extraordinara ei calatorie il face pana si pe cel mai cinic cititor sa viseze la ziua in care el va gasi pe Dumnezeu in strafundul unei pesteri din India sau, cine stie, intr-o felie transcendenta de pizza." - Erika Schickel, Los Angeles Time

(Autor: Elizabeth Gilbert; editura: Humanitas 2008; nr. de pagini: 358; traducere din engleza: Alexandra Ghita; pret orientativ: 32 lei)

8 comentarii:

Marin spunea...

Nu sunt de acord! :D Ce daca si io am zis cam acelasi lucru despre ea insa cu alte cuvinte, hah? valeu! :))

Cristina spunea...

Ce, duamna, protestezi?!? :P

ADINA DEDU spunea...

:)))Deci,daca eu am inteles bine,cand vrei sa citesti o carte o cumperi si-o faci cadou unei prietene...faci si cadoul si citesti si cartea in acelasi pret...super!

Cristina spunea...

Adina, deci ai invatat ceva nou azi :)))))))))))))))

ADINA DEDU spunea...

In fiecare zi poti invata ceva daca ai de la cine si daca are cine!..Va urez un frumos sfarsit de saptamana!

Cristina spunea...

Multam' fain si... multam' fain, si voua la fel :)

Roxana Popa spunea...

Am vazut filmul, apoi am cumparat cartea...de obicei se intampla invers ;) Da, interesanta schema cu cadoul :))

cristina spunea...

Roxana, sunt perfect de acord cu tine! :))))